Suon aarteita - Lasten luontokirja

Suvi Vehmasen (Vehmanen) kirjoittama ja kuvittama runsaasti kuvitettu lasten tietosatukirja Suon aarteita. Lasten luontokirja (Valosat 2016, arvostelukappale kirjailijalta) on todella perinpohjainen tietopaketti suon ihmeellisyyksistä ja sen kaikista aarteista. Vehmanen on itse biologi, ja hänen laaja tietämyksensä luonnosta ja eliöistä näkyy kirjan jokaisella sivulla. Vaikka itse kirja on kirjoitettu saduksi, lomittuu tarinan sekaan yksityiskohtaisia tietoja suosta, suolla asuvista eläimistä, siellä elävistä kasveista ja jopa pieneliöistä. Kun tarinassa mainitaan jokin uusi eläin tai kasvi, on kirjassa nähtävillä myös sen kuva, jotta lukijan on helppo tarkistaa, millaisesta eläimestä tai kasvista nyt puhutaankaan. Vehmanen on myös punonut tarinaan mukaan myös vanhoja uskomuksia, kansantarinoita ja jokusen runonkin.



Kirja koostuu oikeastaan kolmesta osiosta: Aluksi on johdanto, jossa Suo-Ukko Hompoti Pompoti kertoo suosta, sen rakenteesta ja siellä liikkumisesta. Toinen osa on itse tarina, joka kertoo siitä, miten suolle alkaa ilmestyä merkillisä kuoppia, jotka kuivattavat suota. Suokeijut Karpalo ja Suokukka alkavat selvittää, mistä kuopat aiheutuvat. Heille selviää, että peikot yrittävät etsiä suokuninkaan tarumaisen aarteen, ja tietysti keijujen pitää keksiä ovela juoni suojellakseen aarretta ja pelastaakseen rakkaan suonsa. Tarinaosuudessa seurataan elämää suolla huhtikuusta syksyyn saakka. Kolmas osa koostuu suon eläinten ja kasvien omista lyhyistä tarinoista, jotka ovat niitä varsinaisia aarteita... Lopussa on vielä lyhyt sanasta sekä eliöiden lajitteluun perustuva hakemisto.

Suvi Vehmanen: Suon aarteita. Lasten luontokirja (Valosat 2016)

Suon aarteita on melko pitkä satukirja ja siinä on aika paljon tekstiä. Se sopiikin parhaiten alakouluikäisille lapsille ääneenluettavaksi kirjaksi. Tätä kirjaa käyttäisin itse opetuksessa, kun aiheena ovat erilaiset elinympäristöt. Vehmasen kuvitus on hienoa, paikoin jopa loistavaa. Osa kuvista on luonnosmaisia, osa toimisi myös itsenäisinä taideteoksina, joiden värikylläisyys on mielestäni erityisen ilahduttavaa. Kirjailijalta on aiemmin ilmestynyt teokset Lapsen oma luontokirja, Lapsen oma petokirja ja Lapsen oma talvikirja.

Suosikkisivuni!
Suvi Vehmanen: Suon aarteita. Lasten luontokirja (Valosat 2016)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.