Vesikirja valloittaa

Pasin koko perhe on pahalla tuulella, sillä on kesä ja satanut jo neljä päivää yhtä soittoa. Pasi lajittelee supersankarikorttejaan, joiden joukosta puuttuu vain harvinainen Aquaman eli Vesimies -kortti. Pasi on löytänyt sen divarista, mutta rahattomana hänen pitää ensin kerätä rahat korttia varten. Onneksi sade taukoaa, ja Pasi pääsee perustamaan mehumyyntikojun talonsa pihalle. Hänen ensimmäinen asiakkaansa on ihme kyllä itse Vesimies! Vesimies kutsuu Pasin kanssaan seikkailulle ja tutkimusmatkalle veden ihmeelliseen maailmaan. Vesimiehen kanssa Pasi oppii kaiken olennaisen vedestä, sen kiertokulusta ja kallisarvoisuudesta. Hän näkee, miltä näyttää Itämeren pohjassa, miten vedenpuhdistamo toimii ja saa selville, minkä takia vettä kannattaa säästellä.



Marketta Vaismaan kirjoittamassa huikeassa tietokirjassa Vesikirja (Lasten Keskus 2016, arvostelukappale) on juuri sopivassa suhteessa faktaa ja fiktiota, jotta vajaa viisivuotiaskin jaksoi kuunnella koko kirjan yhdeltä istumalta. Lukiessani tätä kirjaa hänelle hyppäsin yli ihan muutamasta kohdasta, mutta vain muutamasta. Kuitenkaan kirja ei ole yhtään liian simppeli tai lapsellinen paljon isommallekin lapselle. Tämänkin kirjan kuvituksen on tehnyt Carlos da Cruz. "Aika värikäs kirja", lapsi totesi Vesikirjan ulkoasusta.

Marketta Vaismaa & Carlos da Cruz: Vesikirja (Lasten Keskus 2016)

On aivan mahtavaa, miten lapset voivat tällaisten kirjojen kautta tutustua hauskalla tavalla maailman ilmiöihin. Lapset halua tietää asioista, ja mikä olisi parempi tietolähde kuin ammattitaidolla kirjoitettu ja kuvitettu tietokirja, joka kaiken lisäksi on lapsesta hauska? Ja lyön vaikka vetoa, että moni aikuinenkin oppii paljon uutta Vesikirjaa lukiessaan. Vaismaan viesti lukijoille on selvä: On älytöntä tuhlata kallisarvoista vettä ja sotkea vesistöjä. Täytyy myöntää, että ainakin minä tunsin tämän kirjan luettuani pienen piston omatunnossani, ja jo illalla pohdimme lasten kanssa suihkukäyttäytymistämme ja käyttämiemme pesuaineiden ympäristöystävällisyyttä.

Marketta Vaismaa & Carlos da Cruz: Vesikirja (Lasten Keskus 2016)

Olen todella iloinen, että voin esitellä teille näin hienosti tehtyjä tietokirjoja ja toivon, että tällaisia juonellisen kuvakirjan, sarjakuvakirjan ja lapsentasoisesti kirjoitetun tietokirjan onnistuneita yhdistelmiä julkaistaan tulevaisuudessa myös muistakin aiheista! "Toi kirja on kyllä hyvä!" kommentoi lapsikin ihan spontaanista lukuhetken jälkeen.

4 kommenttia:

  1. Tämähän käy hyvin ilmiökeskeiseen opetukseen, joka nyt on in kasvatusalalla. Näyttää muutenkin mainiolta, siellä kurkistelee tutut kalat. Ja saasteetkin näyttää pulppuavan veteen, yäk. Hieman alkoi minunkin omatunto kolkutella. Saaressa käytämme vain sadevettä, eikä jätevesi saastuta vesistöä. Kaupunkiasunnossa on hieman hankalampi juttu, kun vedet tulee ja menee putkia pitkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä kyllä on ainesta ilmiöopetukseen. Hyvä idea! Minä olen muuten aikoinani pitänyt harjoittelussa ilmiöjakson kestävästä kehityksestä. Siihenkin tämä sopisi. On hyvä, että omia tottumuksiaan miettii, vaikka kaikkeen ei voi vaikuttaa. Muistan, että lapsena pesimme shampoot pois järvessä. Nyt ei tulisi mieleenkään!

      Poista
  2. Napakymppi lasten tietokirjaksi, tykkäsin kovasti.

    VastaaPoista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.