Reilu kilpailu on tärkeämpää kuin voittaminen (Elmeri ja juoksukisat)

Uusimmassa David McKeen kuvittamassa ja kirjoittamassa Elmeri-norsusta kertovassa kirjassa Elmeri ja juoksukisat (Kustannus-Mäkelä Oy 2016, alkuteos Andersen Press Ltd 2016, arvostelukappale kustantajalta) Elmeri ja hänen serkkunsa Viljami järjestävät juoksukilpailut viidakon nuorille norsuille. Norsut näet kinaavat siitä, kuka on nopein, ja jotta kinastelu loppuisi pitää asiasta ottaa selvää. Ennen kilpailun alkua päätetään juoksureitti, infotaan muita eläimiä ja värjätään osallistujat erivärisiksi sekaannusten välttämiseksi. "Muistakaa, että tärkeintä ei ole se, kuka tulee ensimmäisenä maaliin, vaan reilu kilpailu", Elmeri vielä muistuttaa lähtoviivalla innokkaina odottavia kilpailijoita.



Norsut ampaisevat matkaan, ja ruskea kirii heti johtoon. Kilpailua seuraavat Viljami, Elmeri ja muut eläimet saavat nähdä sekä erittäin epäurheilijamaista että todella rehtiä ja reilua käytöstä ennen, kun kilpailun voittaja ylittää maaliviiva. Heti alkumetreillä vaaleanpunainen ja liila norsu juoksevat apinoiden asettamaan ansaan ja eksyvät reitiltä. Keltainen norsu haluaa niin kovasti voittaa, että alentuu kamppaamaan kanssakilpailijoitaan. Vihreä loukkaantuu sen takia, eikä pysty jatkamaan juoksua, mutta onneksi valkoinen kilpailija auttaa vihreää linkuttamaan maaliin. Se osoittaa kunnon urheiluhenkeä, ja saakin lopussa siitä itselleen mitalin! Elmeri ja Viljami nimittäin palkitsevat kaikki juoksukilpailuun osallistuneet mitalilla. Ensimmäinen ja toiseksi tullut saavat mitalit sijoituksistaan, mutta loput juoksijat palkitaan kuka mistäkin ansiosta. Jopa epäreiluuttaan katuva keltainen norsu saa mitalin siitä, että osaa hävetä ja pyytää anteeksi.

David McKee: Elmeri ja juoksukisat (Kustannus-Mäkelä Oy 2016)

Elmeri ja juoksukisat liputtaa reilun ja iloisen kilpailun puolesta. Voittaminen ei suinkaan saa olla niin tärkeää, että sen eteen on valmis tekemään mitä tahansa. Häviäminen onkin taito, jota lapset - ja jotkut aikuisetkin - joutuvat tosissaan opettelemaan. Koska jokainen saa mitalin, oppivat norsut ja pienet lukijat, että on muitakin tärkeitä ominaisuuksia kuin se, että on paras. On ihan yhtä tärkeää olla ystävällinen, katuva tai vaikka iloinen. Tämä on tietysti lapsille tärkeä viesti, samoin kuin se, että aina ei voi voittaa. "... Ilman toista ei voi olla ensimmäistä", sanoo Elmeri-norsukin palkintoja jakaessaan.

David McKee: Elmeri ja juoksukisat (Kustannus-Mäkelä Oy 2016)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.