Täsmäkirja pottaharjoittelun tueksi: Hulvaton Kissanpissa

Taaperomme alkaa olla siinä iässä, että pottaharjoittelu on erittäin ajankohtaista, ja toiveessamme olisi päästä kesän aikana eroon taaperon vaipoista. Pikkukaveri kyllä suostuu toisinaan potalle, mutta aina häntä ei oikein huvita. Ja varsinkin aamuisin potalle meno on ollut ehdoton EI. Kunnes.... Sain lainaksi työkaveriltani aivan hulvattoman kuvakirjan Kissanpissa (WSOY 2011), joka on innostanut kaksivuotiastamme pottaharjoitteluun hauskalla tavalla.



Kissanpissa on kirjailija Johanna Venhon ja graafikko-kuvittaja Annastiina Syväjärven (nyk. Mäkitalo) loistavan yhteistyön tulos, jossa värikäs kuvitus, napakat tekstit ja niitä täydentävät puhekuplat muodostavat onnistuneen kokonaisuuden. Tekstiä ei ole liikaa kaksivuotiaallekaan. Tämä on itseasiassa ensimmäinen ns. "kunnon" tekstillinen kuvakirja, jota taaperomme jaksaa kuunnella. Hän itseassa kuuntelee tätä niin mielellään, että saan olla jatkuvasti lukemassa kuopuksellemme "Kihhanpihhaa".

Syväjärvi & Venho: Kissanpissa (WSOY 2011)
Kirjassa pikkuinen Kusti-koira on ulkona leikkimässä lempileikkiään häntähippaa. Kusti huomaa, että hänen paras ystävänsä Kylli-koira ei käytä enää vaippaa, vaan hädän yllättäessä lorottaa sujuvasti puun juurelle ison lätäkön. Kotona isä tarjoaa Kustille uutta, punaista pottaa, mutta Kusti pitää mieluummin pehmeän, pilkullisen vaippansa. Isä lupaa, että punainen potta on maailman hauskin potta, ja Kusti uskaltaa vihdoin riisua vaipan. Vaan, miten käykään? Potta karkaa! Seuraa villi hippaleikki pitkin kotikerrostalon rappukäytävää ja leikkipihaa. Lopulta Kylli-koira saa otteen potan kahvasta - juuri ajoissa, sillä kissanpissa on tulossa! Kaikki hurraavat, kun Kusti onnistuu vihdoin lirauttamaan kissanpissan pottaan asti. Kotona isä sitten odottaa pottasankaria ja tämän kavereita tuoksuvien pullien kanssa. Kustikin myöntää lopulta isälleen: "Totta, se on maailman hauskin potta!"

Syväjärvi & Venho: Kissanpissa (WSOY 2011)

Minua ilahduttaa Kissanpissassa erityisesti sen lapsemme kohdalla todistettu toimivuus pottaharjoittelussa, mutta myös sen reipas ja humoristinen ote. Kirja on valtavan värikäs, ja lisäpisteitä tuo tarinaan ja kuvitukseen sijoitetut nykyaikaiset valinnat, esimerkiksi pullantuoksuinen koti-isä, kestovaipat, tandemimettävä kaksosten äiti ja yhteisöllinen kerrostaloasuminen.

Syväjärvi & Venho: Kissanpissa (WSOY 2011)

Ja mitä muuten tulee meidän lapsemme pottaharjoitteluun, se sujuu kuopukseltamme jo sutjakammin. Aamuisin häntä pitää vaan kehottaa kissanpissalle, jonne kaveri ryntääkin vauhdilla. Ennen lorottamista hänen pitää nimittäin tarkistaa, ettei potta vaan ole päässyt karkaamaan! Kissanpissa on siis minun ja lastemme mielestä aivan yhtä onnistunut ja hyvä kuvakirja kuin Venhon ja Syväjärven toinen yhdessä tekemä teos Yllin KyllinEsikoinen suorastaan kauhistui, kun kuuli, että nämä kirjat ovat meillä vain lainassa. Yritinkin metsästää Kissanpissaa nettikaupoista, mutta harmikseni kirja on tällä hetkellä loppuun myyty (vinkki kustantajalle: tehkää uusi painos!).

Kissanpissa on luettu myös Kirjaäidin kotona, jossa siitä on tykätty yhtä paljon kuin meilläkin!

Kurkkaa Luetaanko tämä? -blogissa aiemmin esitellyt pottaharjoittelukirjat tästä linkistä.

5 kommenttia:

  1. Ei mutta tuohan on hulvattoman hauska idea - ja näemmä myös toimiva !
    Dr Phil Show'sta muistan että pottakasvatusongelmat saatiin helposti
    ratkaistua kun potalla käynti esitettiin leikkeinä nukkejen kanssa. Ei ole
    mitään ihan pikkupulmia perheissä ellei ole oikea ote asioihin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Idea on kyllä onnistunut. En kyllä tiedä, jaksaisinko päivästä toiseen leikkiä nukeilla pissatusleikkejä, mutta tätä kirjaa luen ihan mielelläni. :) Tarroja olemme myös jakaneet...

      Poista
  2. Pitää ottaa tämä meilläkin taas uudestaan lainaan – täyskuivuus on ihan millin päässä myös kuopuksella. Mitähän mun elämään tuleekaan sitten, kun ei enää tarvitse pyykätä ja täyttää vaippoja? Ehkä joudan taas kirjabloggaamaan ahkerammin...
    Minäkin yritin etsiskellä tätä meille omaksi, mutta ei ole vielä onnannut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elämästä tulee sitten asteen verran helpompaa! ;) Meillä tuo kuivaksi opetteleminen on vielä tosiaan aika alkutekijöissä. vaipanvaihdon yhteydessä kuopus kyllä nyt suostuu sinne potalle, mutta ei kyllä osoita mitään haluja luopua vaipasta. Odotan taas niitä lämpiä kesälomapäiviä, joiden aikana lapsi ei tarvitse vaippaa ollenkaan...Vahingot eivät haittaa ja kaikki hoituu lähes itsestään. :D ...juuh...

      Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.