Mörkötarinoita alakouluikäisille: Mörkökirja


Harri István Mäki esittelee uudessan Mökökirjassaan (Haamu Kustannus 2015, arvostelukappale kustantajalta) ison joukon mitä erikoisempia mörköjä. Kirjan lyhyiden tarinoiden kautta lukijalle tulevat tutuksi muun muassa nälkäinen vuohimörkö, vanha saalistajamörkö, koditon kummitus, mölisevä metsämörkö ja suuri järvimonsteri. Seikkaileepa yhdessä tarinassa myös iloinen István-mörkö, joka pitää piirtämisestä!


Harri István Mäki on myös itse kuvittanut Mörkökirjan.
Tässä kuva István-möröstä.

Kirjan ensimmäisessä tarinassa Béla-tyttö perustaa lemmikkieläinten hoitokodin, johon yllättäen tuleekin vieraaksi kasapäin mörköjä, joilla jokaisella on tarina kerrottavana. Toisessa tarinassa viitataan vielä kyseiseen lomakotiin, mutta sen jälkeen tarinat ovat itsenäisiä novelleja. Odotin alun perusteella, että ne kytkeytyisivät vahvemmin toisiinsa. Kaikkia tarinoita yhdistää kuitenkin se, että niissä nämä kummalliset ja keskenäänkin hyvin erilaiset möröt liikkuvat täällä maailmassa meidän ihmisten keskellä.


Harri István Mäki: Mörkökirja (Haamu Kustannus 2015)

Moni mörkö tuntuu olevan jotenkin hukassa itsensä kanssa, ja esimerkiksi suuri järvimonsteri-Dóra rakastaa laivojen ja laitureiden syömistä, mutta saa niistä vatsanpuruja. Dóra joutuukin tekemään parannuksen ja keksii aivan uuden tavan elää. Piskuinen Miska-mörkö puolestaan asustelee piirongin laatikossa ja koittaa löytää itselleen sopivaa työtä. Siinä häntä ryhtyy auttamaan ystävällinen vanha Ágota-rouva. Toiset möröt ovat kilttejä, toiset ilkeitä, mutta suurin osa niistä tuntuu kuitenkin haluavan elää sovussa ihmisten kanssa.

Harri István Mäki: Mörkökirja (Haamu Kustannus 2015)

Mörkökirjan novellit ovat nopealukuisia, ja soveltuvat hyvin luettavaksi ääneen esimerkiksi koululuokassa. Ne eivät ole liian pelottavia aluokkalaistenkaan oppilaiden kanssa luettaviksi, mutta mörkä-teema varmasti kiinnostaa monia lapsia. Tarinat ovat näennäisesti yksinkertaisia, mutta niihin kätkeytyy erilaisia opetuksia, ja ne tarjoavat aiheita (mm. peliriippuvuus, kaverisuhteet, oman itsensä löytäminen, rohkeus, joukossa on voimaa) yhteisten keskustelun pohjaksi. Monista novelleista löytyy myös minua viehättävää, vähäeleistä huumoria. 

- Katso, tuolla on karhu! väitti isä.
- Se on iso kivi, totesi Huba.
- Olisi kyllä ollut loistavaa, jos se olisi ollut karhu, isä sanoi.
He ajoivat mutkittelevaa metsätietä yhä syvemmälle metsään. Heidän autonsa heitteletii tiellä. ...
- Katso, tuolla on hirvi! väitti isä.
- Se on kaatunut puu, Huba huomautti.
- Olisipa ollut loistavaa nähdä hirvi, isä valitti.
Mutta sitten jättimäisen tuuhean kuusen takaa paljastuikin oikea hirvi. Isä vilkutti hirvelle. Hän irrotti molemmat kätensä ratista. Hirvi heilutti heille takaisin. (Harri István Mäki: Mörkökirja, Haamu Kustannus 2015)

Opettajat voivat ladata kustantajan sivuilta ilmaiseksi kirjaan liittyvän tehtäväpaketin, jonka on laatinut äidinkielenopettja, FM Jaana Ala-Huissi.

2 kommenttia:

  1. Sympaattisen oloinen kirja, jonka voisin ottaa lukuun omien lasten kanssa. Istvan Mäen jotkut kirjat ovat uponneet lapsiini tosi hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sympaattinen on hyvä sana kuvaamaan tätä kirjaa ja sen mörköjä. Mitenkään pelottava tämä kirja ei ole (ehkä yhtä kummitustarinaa lukuunottamatta), eli lapsesi kaipaavat kovasti jäniitystä, kannattaa etsiä joku muu kirja.

      Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.