Mustan possun valkea joulu

Tutustuin nyt ensimmäistä kertaa Musta Possu -sarjaan, (kirjoittaja on Johanna Förster ja kuvittaja Katri Kirkkopelto), kun luin sarjan käsittääkseni toisen osan Mustan possun valkean joulun (Lasten Keskus, 2006). Kirkkopellon kuvitus on eläväistä, ja Försterin kerronta sujuvaa eikä turhan kikkailevaa. Kirjan tapahtuman etennevät nopeasti. Sarja soveltuukin mainiosti alakoulun alaluokkalaisille. Ihastuin tämän kirjan arkirealismiin ja paikoin jopa mustaan huumoriin. Vaikka kirjassa on lukijaa huvittavaa kepeyttä, löytyy siitä myös yllättävän koskettavia ja tummia sävyjä ja jopa vähän mystiikkaa.


Sarja kertoo Kujanteen perheestä, joka on muuttanut lintututkija-isän töiden takia asuntolaiva Mustaan Possuun. Perheeseen kuuluvat äidin ja isän lisäksi esikouluikäinen Pinja, neljäsluokkalainen Valtteri ja maailman karkaavaisin ja vikkelin taapero Tappi. Perheen äiti hoitaa Tappia ja Pinjaa kotona, eikä aina suinkaan nauti elämästä kylmässä ja vetoisassa asuntolaivassa. Aikuisena lukijana ymmärsin hyvin äidin huokailut ja valoisamman vuodenajan kaipuun. Lapsilukija saaattaa puolestaan hyvinkin löytää samastumiskohteen Valtterista, jolle koulunkäynti on kurjaa, koska hänen on vaikea löytää luokaltaa ystäviä. Valtterin kurjuus riipaisi omaa sydäntäni, ja minun teki mieli ravistella perheen vanhempia, jotka keskenään pohtivat, mitenkähän Valtteri viihtyy koulussaan, mutta eivät saaneet aikaiseksi ottaa asiasta selvää. Laivalla Valtteri kohtaa useaan otteeseen aavemaisen Richard-pojan, jolle hän alkaa kirjoittaa ikävissään kirjeitä.

Katri Kirkkopellon monipuolista kuvitusta teoksessa Mustan possun valkea joulu (Lasten Keskus, 2006)
Mustan possun valkea joulu alkaa syksystä ja päättyy jouluaattoon. Kirjassa seurataan, miten asuntolaiva ja sen väki valmistautuvat talventuloon. Valtteri etsii ja hiljalleen löytääkin paikkansa omassa luokassaan ja saa onneksi ystävänkin. Lopulta meri menee jäähän, ja Pinja ystävineen lähtee hurjalle luisteluretkelle, josta Valtteri-veli joutuu heidät pelastamaan. Perheen äitikin onnistuu lopulta löytämään joulurauhan lumisen laivan kannella enkeleitä tehden.

Tässä kirjassa on kuusitoista lukua, joten sen voisi alaluokilla lukea vaikka joulukalenterikirjana. Kirjasta löytyy muun muassa teemoja ystävyys, yksinäisyys, ihmissuhteet, kiusaaminen ja erilaiset perheet, ja sitä voisikin käyttää keskustelunavauksena esimerkiksi etiikan ja uskonnon tunneilla.


Tämä kirja osallistuu Ullan Luetut kirjat -blogin Talven lukuhaaste -haasteeseen.

2 kommenttia:

  1. Onpa mukavan oloinen kirja! Täytyykin laittaa nimi korvan taakse, jos vaikka töissä joskus tulisi tilausta.

    VastaaPoista
  2. Kyllä. Ja mukavana tekstin lisäksi vielä miellyttävä kuvitus.

    VastaaPoista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.